
1 ocak’dan itibaren 16 Meslek Grubunda Belge şartı aranacak
- Posted by Dünya Eğitim danışmanlık
- Kategoriler Basın Haberleri, Genel
- Date 29 Kasım 2022
- Comments 0 comment
Aralarında kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçısının da olduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023’ten itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak
Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK, nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.
Faaliyete başladığı 2006’dan bugüne kadar 2 milyon 350 binden fazla çalışanı “mesleki yeterlilik belgesi” sahibi yapan Kurum, iş kazaları açısından “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” gruplardaki mesleklere de belge zorunluluğu getirmeyi sürdürüyor.
Belgesi olmayanlar 1 Ocak’tan itibaren çalıştırılamayacak
Bu kapsamda, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.
Bu mesleklerde, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar, 1 Ocak 2023’te itibaren çalıştırılamayacak.
Ustalık belgesi ve diploması olanlarda belge şartı aranmayacak
“Mesleki Eğitim Kanunu”na göre ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak.
Bu 16 meslekle birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıftaki meslek sayısı 204’e yükselmiş olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 31.12.2021 tarihli ve 31706 sayılı Resmi Gazete’de Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
- Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekler belirlenmiş ve yayımlanmıştır.
- Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Tebliğ’in ekinde yayımlanan listede belirtilen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler anılan Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 12 ay sonra çalıştırılamayacaklardır.
- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacaktır.
Tebliğde belirtilen konulara ilişkin inceleme ve denetimler iş müfettişlerince yapılmaktadır. Tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekilleri hakkında 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun gereği olarak idari para cezası uygulanacaktır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2021/2)
Belgesi olmayan bizimle iletişime geçebilir
Bunları da Beğenebilirsin

Saç ekimi merkezlerine sertifika zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanlığına Personel Alımı
